Şahıs Şirketi: Bireysel Girişimciliğin Temeli

Şahıs şirketi kurma kararı alan bireyler, ilk adım olarak bağımsız bir muhasebeci bürosu iletişim kurmalıdır. Bu aşamada, muhasebeciyle işlerin etkin bir şekilde yönetilebilmesi için bir sözleşme yapılmalıdır. Mali müşavirler, şirketin kuruluş sürecinde gerekli belgelerin hazırlanması, vergi prosedürlerinin yerine getirilmesi ve diğer konularda danışmanlık hizmeti sunarlar. Aynı zamanda, vergi beyannamesi düzenlemek için de bir mali danışmanın rehberliği gereklidir. Vergi, kuruluş süreci, devlet teşvikleri ve benzeri konularda uzman bir muhasebeciyle çalışmak, mali kayıpların minimize edilmesine katkı sağlayacaktır.

 

Şahıs Şirketi Nedir?

Şahıs şirketi, tek bir gerçek veya tüzel kişinin sahip olduğu ve işlettiği bir iş yapısını ifade eder. Bu iş modeli, genellikle küçük ölçekli işletmeler, serbest meslek sahipleri, esnaflar ve zanaatkarlar tarafından tercih edilir. Şahıs şirketi, daha düşük maliyetler ve esnek işletme kuralları sunarak bireysel girişimcilerin ticaret dünyasına adım atmalarını kolaylaştırır.

Basit ve hızlı kuruluş süreci nedeniyle daha fazla tercih edilen bir işletme modeli olan şirket türünü, ortaklık yapısıyla kurulması durumunda belirli şartlara tabi kılmaktadır. Şahıs şirketlerinin özelliklerine bir göz atalım.

Eğer bir ortak, sahip olduğu payları devretme veya satma kararı alırsa, bu işlem için tüm ortakların onayını almak zorunludur. Şahıs şirketleri, bu tür işlemlerin karmaşıklığından dolayı genellikle tek bir kişi tarafından kurulur.

Şahıs şirketi kurucusu veya ortakları, hukuki olarak gerçek kişi olarak kabul edilir ve şirketle ilgili borçlardan dolayı tüm mal varlıklarıyla sorumlu tutulurlar. Şahıs şirketi kuruluş aşamaları ve gerekli evraklar konusuna daha sonra değineceğiz.

 

Şahıs Şirketinin Avantajları ve Dezavantajları Neler?

Şahıs Şirketleri pek çok avantaja sahip olan firma sahipleri öncelikle bürokrasi süreçlerinin kolay olduğunu bilmelidir. Ayrıca diğer şirketlere göre daha düşük maliyetli olan şahıs şirketlerinin açılış ve kapanış işlemleri de 1 gün içinde tamamlanabilir. Sermayenin zorunlu olmadığı şahıs şirketinde bireysel olarak kuruluş söz konusudur. Son olarak muhasebe ücretleri, limited ve anonim şirketlere göre daha azdır.

Şahıs şirketinin bu avantajlarından sonra birkaç dezavantajı bulunmaktadır. Öncelikle sermaye şirketlerine göre kredi kurumlarına karşı daha az prestijli olan şahıs firmalarında yıllık net kâr arttıkça gelir vergisi de artmaktadır. Bu nedenle gelir vergisi oranları yüzde 35’e kadar çıkabilir.

 

Şahıs Şirketi Kurmak için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Şahıs Şirketi kurmak için talep edilen belgeler şunlardır;

  • Kuruluş işlemleri için noterden mali müşavir vekaleti
  • Kimlik fotokopisi
  • Noterden şahsi imza sirküleri beyannamesi
  • E-devlet veya muhtarlıktan alınacak ikametgah belgesi
  • 2 adet fotoğraf
  • İşyeri kira sözleşmesi.


Kimler şahıs şirketi kurabilir?

Şahıs şirketi kurabilmek için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekmektedir. Devlet memurlarının şahıs şirketi kurması yasalarca engellenmiştir ancak belli koşulların sağlanması durumunda ortaklıkta yer alabilirler. Sigortalı çalışanlar da çalıştıkları kurumla yapılan sözleşmede aksi bir madde geçmiyorsa şahıs şirketi açma hakkına sahiptir. Bu konuda bağlayıcı bir ibare mevcutsa; sigortalı çalışanı tazminat vermeksizin işten çıkarma hakkı işverenin tasarrufundadır.

 

Şahıs Şirketi Kurmak İçin Kendi Ev Adresimi Kullanabilir miyim?

Evet, şahıs şirketi kurmak için kendi ev adresinizi kullanabilirsiniz. Bir girişimci olarak yaptığınız işleri yasal prosedürlere uygun biçimde (fatura kesmek, yapılan masrafları vergiden düşebilmek) sürdürebilmek için şahıs şirketi kuruluşunuzu oturduğunuz ev adresi olarak (home ofis) gösterebilirsiniz.

 

Şahıs Şirketi Kurma Maliyeti 2024

  • Şahıs imza beyannamesi (Noter)
  • Vergi Dairesi Sözleşme Damga Vergileri
  • Ticaret Odası Kayıt (İsteğe Bağlı)
  • Serbest Muhasebeci Mali Müşavir iş yeri açılış ücreti .
    Not: Güncel fiyatlar hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçiniz.

Şahıs Şirketleri Hangi Vergileri Öder?

  • KDV ( Kestiğiniz Fatura Tutarına Göre Hesaplanır )
  • Çalışanlar için Sigorta Primi ( Aylık )
  • İşveren için BAĞ-KUR Primi ( Aylık )
  • Geçici Vergi (3 Ayda bir)
  • Stopaj ( 3 Ayda bir Ödediğiniz kiraya göre hesaplanır)
  • Ticaret Odası veya Meslek Odası üye aidatları ( Yılda 1 Kez )
  • Gelir vergisi ( Yılda 1 Kez )
  • Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ücretleri ( Aylık )

İletişim & Bilgi Formu

Yardımcı olmak için buradayız. Bizimle iletişim formu, telefon veya e-posta aracılığıyla iletişime geçin.

CAPTCHA image

Daha fazla bilgiye mi ihtiyacınız var?

Yardımcı olmak için buradayız. Bizimle telefon, e-posta veya sosyal medya kanallarımız aracılığıyla iletişime geçin.

Coyright © Detay Muhasebe Serbest Muhasebe & Mali Müşavirlik Bürosu. All Rights Reserved.
Web sitemizdeki bilgi ve açıklamalar yalnızca bilgilendirme amaçlı olup TÜRMOB’nin ilgili mevzuatına uygun olarak hazırlanmıştır. Sitede yapılan bütün açıklamalar bilgilendirme amaçlıdır ve bu bilgiler iş geliştirmeye yönelik olarak kullanılamaz.